هدگیر ارتودنسی چیست؟

همه ی ما تا حدودی با براکت های سنتی آشنایی داریم و می دانیم به چه شکل هستند. اما گاهی اوقات ابزارهایی می بینیم که در ظاهر پیچیده تر هستند و بیماران جوان و کم سن آنها را در خارج دهان استفاده می کنند: سیم های ظریفی که در خارج دهان قرار می گیرند و یک نوار از پشت به آنها متصل است. هدگیر ارتودنسی عنوانی کلی برای تمام ابزارهای ارتودنسی است که ارتودنتیست از آنها برای کمک به جابجایی دندان ها یا صاف کردن فک استفاده می کند و در خارج از دهان بیمار، روی یا پشت سر قرار می گیرند. هدگیر ارتودنسی برای وارد آوردن فشاری خفیف به اجزاء دهان کاربرد دارد تا بتواند دندان ها را برای قرار گرفتن براکت های ارتودنسی روی آنها آماده کند.

هدگیر ارتودنسی

هدگیر ارتودنسی

چرا باید از هدگیر ارتودنسی استفاده کرد؟

از این ابزارها برای درمان یک دسته شرایط خاص ارتودنسی استفاده می شود، اما همه ی آنها یک نکته ی مشترک دارند: آنها انکوریج (تکیه گاه) مورد نیاز برای جابجایی دندان ها به جای بهتر را فراهم می آورند. شاید شگفت انگیز باشد، دندانی که به نظر در جای خود ثابت است، می تواند به سادگی و به مرور زمان جابجا شود. زیرا دندان ها مستقیماً درون استخوان ثابت نیستند بلکه با استفاده از یک ساختار ننو- مانند به نام الیاف پریودنتال لیگامان نگه داشته شده اند. با فشار ملایم و کنترل شده، مانند فشار سیم های ارتجاعی و الاستیک ها در براکت های سنتی، می توان دندان ها را به آرامی درون استخوان فک جابجا کرد. با این حال گاهی اوقات به یک تکیه گاه محکم نیاز است. در اکثر مواقع دندان های عقب با چندین ریشه ی بزرگ خود می توانند این حمایت را ایجاد نمایند. اما، گاهی اوقات دندان های عقب به تنهایی برای انجام این کار کافی نیستند. یا اینکه براکت های ارتودنسی به تنهایی برای جابجایی دندان ها به جای درست خود کافی نیستند. این اتفاق بیشتر زمانی رخ می دهد که:

  • برای قرار گرفتن براکت ها و بریس ها روی دندان ها و عمل کردن آنها باید بین دندان ها فضای بیشتری وجود داشته باشد.
  • در بایت خود مشکل دارید.
  • فک شما رشد درستی نداشته است.
  • نیاز است فضای بزرگی بین دندان ها بسته شود، به عنوان مثال باید دندان های عقب رو به جلو کشیده شوند در حالی که دندان های جلو رو به عقب کشیده می شوند.
  • گاهی اوقات نیز دندان های جلو به جای عقب رفتن نیاز است رو به جلو جابجا شوند، در این موارد نیز دندان های عقب کمکی نمی کنند؛ این کار هدگیر ارتودنسی است.
شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  دندان کوسه‌ای در کودکان

در صورتی که یک یا چند مشکل از این دست وجود داشته باشد، ارتودنتیست برای بیمار استفاده از هدگیر ارتودنسی را پیشنهاد می دهد. بنابراین، براکت ها و هدگیر در کنار یکدیگر عمل می کنند تا دندان ها را صاف کنند و برای شما لبخندی زیبا بوجود بیاورند.

انواع هدگیر ارتودنسی

هدگیر ارتودنسی

هدگیر ارتودنسی

هدگیر سرویکال Cervical Pull Headgear

هدگیر سرویکال از یک سیم U- شکل یا W- شکل نازک تشکیل شده است که به بندهایی چفت می شود که روی دندان های عقب شما قرار گرفته اند. سپس سیم به یک نوار یا تسمه قلاب می شود که پشت گردن شما قرار می گیرد. این نوع هدگیر نام خود را از محل قرار گیری نوار پشت گردن می گیرد: استخوان های گردن همان مهره های گردن (مهره های سرویکال) هستند و هدگیر با وارد آوردن فشار به این استخوان ها دندان ها را جابجا می کند. از این ابزار معمولاً برای عقب کشیدن دندان ها و ایجاد فضای بیشتر برای جابجایی دیگر دندان ها استفاده می شود.

هدگیر ارتودنسی

هدگیر ارتودنسی

هدگیر های پول High-pull

هدگیر High-pull شبیه هدگیر سرویکال است و از یک سیم تشکیل شده است که به براکت ها یا بریس های روی دندان ها متصل می شود. تنها تفاوت آنها این است که سیم آن به نواری که پشت گردن و روی سر قرار می گیرد (گاهی اوقات “قلاب J” نامیده می شود) متصل است. نتیجه ی این ترکیب کشش دندان ها رو به بالا است.

از این ابزار برای کشش دندان ها و فک رو به بالا، یا برای متوقف ساختن رشد فک بالا استفاده می شود. علاوه بر این، گاهی اوقات برای کمک به اصلاح و درمان “اپن بایت” نیز کاربرد دارد، شرایطی که در آن دندان های جلو با یکدیگر تماس ندارند.

شاید این مطلب نیز برای شما مفید باشد:  آشنایی با انواع وسیله ‌های ارتودنسی

اما هدگیرهای سرویکال و high-pull اغلب تحت عناوین دیگر، از قبیل هدگیر ارتودنسی کلاس 2، یا هدگیر انقباضی نیز نامیده می شوند.

هدگیر ارتودنسی

هدگیر ارتودنسی

هدگیر ریورس پول Reverse-pull

هدگیر ریورس پول یک یا دو نوار دارد که روی چانه یا پیشانی قرار می گیرند. گاهی اوقات دو نوار با یک چارچوب عمودی در جای خود نگه داشته می شوند (این شکل هدگیر معمولاً هدگیر “فیس ماسک” نامیده می شود). با قرار گرفتن نوارها جلوی صورت، هدگیر فشار وارد می کند تا دندان ها را رو به جلو جابجا کند. از این ابزار معمولاً برای اصلاح آندربایت استفاده می شود. این نوع هدگیر تحت عناوین دیگری مانند هدگیر ارتودنسی “کلاس 3″، یا هدگیر جلو آورنده نیز شناخته می شود.

چگونه می توان تشخیص داد شما به هدگیر نیاز دارید؟

هم بزرگسالان و هم خردسالان می توانند به هدگیر نیاز داشته باشند. از آنجا که ترکیب هدگیر و براکت ها می تواند سریعتر از براکت های تنها دندان ها را جابجا کند، در بسیاری از موارد که بایت مشکل شدید دارد (مال اکلوژن) از ترکیب هر دو ابزار استفاده می شود. ارتودنتیست مشخص می کند که آیا نوع خاصی از هدگیر ارتودنسی نیاز هست یا خیر.

ممکن است ارتودنتیست شما تصمیم بگیرد پیش از قرار دادن براکت ها روی دندان ها، ابتدا یک دوره ی درمان با استفاده از هدگیر انجام دهد، یا اینکه هر دو را با هم در یک زمان انجام دهد و در زمان هایی که احساس می کند نیاز است هدگیر را وارد روند درمان کند.

0/5 (0 نظر)