در این نوشته می خوانید:
جراحی دندان نیش نهفته یک درمان دندانپزشکی است که در آن دندان نیش که نتوانسته است با موفقیت از لثه بیرون بزند (تنها بخشی از آن بیرون زده و یا اصلا بیرون نزده است) با عمل جراحی به جایگاه مناسب منتقل میشود تا بیمار از زیبایی و عملکرد آن بهره ببرد. معمولاً هر فردی چهار دندان نیش دارد که در مجاورت دندانهای جلویی کناری فک بالا و پایین قرار گرفته اند و تک ریشه و در مقایسه با بقیه دندانها نسبتا نوک تیز (مخروطی) هستند.
دندان نیش به چه کار می آید؟
دندانهای نیش دندانهای بسیار محکمی هستند که چند وظیفه مهم برعهده دارند:
- بریدن و جویدن غذا
- هدایت دندانها به جایگاه مناسب
- پیشگیری از تماس نامناسب دندانهای دیگر با هم
- زیبایی لبخند
نهفتگی دندان نیش چیست؟
از آنجایی که دندانهای نیش بالایی (ماگزیلاری) معمولاً آخرین دندانهای جلوی دهان هستند که از لثه بیرون میزنند (معمولاً بین 11 تا 13 سالگی)، گاهی اوقات فضای کافی برای بیرون زدن آنها وجود ندارد. دندانهای نیش دائمی خیلی پهنتر از دندانهای نیش شیری هستند که جایگزین آنها میشوند.
به همین علت ممکن است مسیر بیرون زدن دندان نیش مسدود باشد و دندان نتواند از لثه کامل خارج شود. به این وضعیت نهفتگی دندان گفته میشود. دندان نیش فک بالا پس از دندان عقل، بیشترین نرخ نهفتگی دندان را به خود اختصاص میدهد. با این حال دندان عقل را میتوان به راحتی کشید چرا که از نظر زیبایی اهمیتی نداشته و از نظر عملکردی نیز معمولاً نیاز چندانی به آنها وجود ندارد اما دندانهای نیش از نظر زیبایی و عملکردی بسیار مهمتر هستند. به همین منظور تلاش میشود دندانهای نیش نهفته به سمت جایگاه اصلی خود هدایت شوند.
دلایل نهفتگی دندان نیش چیست؟
متداولترین دلایل نهفتگی دندان نیش به صورت زیر است:
- کمبود فضا در دهان
- پیدا نکردن مسیر مناسب
- مشکلات ناهمراستایی دندانهای مجاور
- از دست دادن زود هنگام دندانهای شیری
- عوامل ژنتیکی
معمولاً دندانهای نیش مسیر باریکتری برای بیرون زدن دارند. دلایل آن به صورت زیر است:
- نوبت بیرون زدن – در توالی بیرون زدن دندانها، همه دندانهای جلویی بیرون زده و در آخر دندان نیش بیرون میزند
- اندازه – اندازه دندانهای نیش دائمی بسیار بزرگتر از دندانهای شیری است که قرار است دندانهای نیش جایگزین آنها شوند
- رشد کند – دندانهای نیش در مقایسه با بیشتر دندانهای دیگر، ریشه های بلندتری دارند بنابراین مسیر بیرون زدن آنها طولانیتر است
تشخیص نهفتگی دندان نیش
زمان تشخیص نهفتگی دندان نیش اهمیت زیادی دارد و در صورتی که این وضعیت زود شناسایی شود احتمال موفقیت درمان خیلی بیشتر خواهد بود. به گفته انجمن ارتودنتیست های آمریکا، باید در سن هفت سالگی همه کودکان تحت غربالگری ارتودنسی قرار بگیرند تا موقعیت همه دندانها و وجود یا عدم وجود آنها شناسایی شود و هرگونه مشکل احتمالی در بیرون زدن دندانها سریع تر مشخص شده و در صورت نیاز به درمان آنها اقدام شود.
در صورتی که دندان نیش به موقع بیرون نزند، دندانپزشک موقعیت و زاویه دندانهای مجاور آن را بررسی میکند. همچنین سطح لثه را از نظر وجود شواهد وجود یا عدم وجود دندان ارزیابی مینماید و عکس پرتوی ایکس (احتمالاً در انواع مختلف) میگیرد تا وضعیت دندانها در زیر لثه و استخوان فک مشخص شود.
در موارد دندان نیش نهفته به دلایل زیر از عکس پرتوی ایکس استفاده میشود:
- مشخص شود آیا دندان واقعاً نهفته است و یا اصلا وجود ندارد
- موقعیت دندان در مقایسه با دندانهای مجاور و فک به وضوح مشخص شود
- مشکلاتی که نهفتگی دندان ممکن است برای دندانهای مجاور ایجاد نماید، مشخص شود
- بهترین برنامه درمانی با توجه به شرایط بیمار طراحی شود
- گاهی اوقات سی تی اسکن ممکن است استفاده شود. همچنین ممکن است از توموگرافی کامپیوتری پرتو مخروطی برای بررسی دقیقتر استفاده شود.
ثبت ديدگاه